#Turism Comuna Chinteni

Chinteni

TURISMUL

TURISMUL se referă la activitățile desfășurate de persoane, pe durata călătoriilor și sejururilor, în locuri situate în afara reședinței obișnuite, pentru o perioadă consecutivă ce nu depășește un an (12 luni), cu scop de recreere, pentru afaceri sau alte motive (OMT). Elemente de referință ale activității de turism: a) locul – în afara reședinței obișnuite; b) perioada – consecutiv, să nu depășească un an; c) scopul – recreere, afaceri sau alte motive.

Filmare aeriană Chinteni, judetul Cluj * Legat De Cluj LDC

Ecoturism...

Ecoturism...
Sursa foto: https://www.facebook.com/photo/?fbid=184814256692588&set=pcb.184819356692078

vineri, 5 noiembrie 2021

Portul țărănesc...

„Portul nu e același ca altă dată. S-a schimbat atât la tineri cât și la bătrani. Acesta era confecționat în funcție de sezon, dar totul în casă, din pânză de casă, din cânepă și din lână. Pentru haine gorase de iarnă, cioareci și zeghe, se folosea pănura.
Îmbrăcămintea femeilor consta din chemeșe cu fodri mari la mâneci și gât, laibăr din stofă și rochiile lungi peste poale din cânepă cu ciur – un fel de cosală din spămă tare pe material. Rochia era cu două rânduri de primuță – panglică de altă culoare – se purtau peste rochie două șurțuri uneori – unul dintre șurțuri era cu chituși.
Vizitcile cu fodri la mânecă, iar poalele din cânepă nu erau albe, ci cu mierâială (vopsite albastru deschis).
Celelalte componente erau din stofă. În picioare purtau cizme cu dungă roșie la turiac și foarte rar se purtau ghete.
Fetele, la grumaz, purtau mărgele și primă legată de mărgele și pe spate, fără cea din coade.

Bărbații purtau iarna cioareci groși din pănură și zeghe din același material, aceasta peste haine mai subțiri, făcute din cânepă și din lână. Vara purtau izmene largi și șurț din cânepă. Pe cap purtau pălărie neagră, iar în picioare bocanci și cizme. Pantalonii erau strâmți pe picior până la genunchi, iar de la genunchi în sus erau largi, bufanți, pantaloni „priceși”. S-a renunțat foarte greu la acești pantaloni (chiar și azi mai sunt folosiți de cei vârstnici).
Femei
Chemeșe țesută pe pânză de casă, cusută în cruci sau „brael”, după cot.
Poalele din pânză de casă țesute în război, albe cu ajur și cu teițe încheiate, lații poalelor și cipca băgată pă lat în sus și cipcă jos, legate cu brăcinari, ață răsucită, împletită.
Catrințele țesute în război și alese cu cordenciu (o scândură între șire), în ițe făcute model cu galben, portocaliu și cu țintă dinainte, cu ciucuri roată pe părți, în spate cu cipcă și catrința roată.
Laibăr de barșon și cusut cu sârmă, cu mărgele și cu șinor răsucit în două, galben roată.
În cap, o năframă neagră de postav cu pene galbene. În picioare, cizme negre cu turiac, cu două cusături și dungă roșie deasupra.
Bărbați
Bărbații purtau la costum pantalon alb, strâmt pă picior, cu șinor negru pă lături.
Chemeșe țesută și cusută în cruci cu negru și roșu, albastru și roșu, chemeșe până deasupra genunchilor.
Tricolorul, în diagonală și roată la brâu.
Șapcă neagră pe cap.
Laibăr negru, cu bumbi negri și cu chituși pe piept.
Cizme în picioare.”

Extras din Monografia satului Chinteni, pr. Simion Abraham

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomandare...

Comuna Chinteni - Potențial turistic

Potențial antropic Chinteni „Dealu Tulgheș”, sit arheologic categoria A, epoca migrațiilor, neolitic, epoca romană, epoca medievală, Latène,...