#Turism Comuna Chinteni

Chinteni

TURISMUL

TURISMUL se referă la activitățile desfășurate de persoane, pe durata călătoriilor și sejururilor, în locuri situate în afara reședinței obișnuite, pentru o perioadă consecutivă ce nu depășește un an (12 luni), cu scop de recreere, pentru afaceri sau alte motive (OMT). Elemente de referință ale activității de turism: a) locul – în afara reședinței obișnuite; b) perioada – consecutiv, să nu depășească un an; c) scopul – recreere, afaceri sau alte motive.

Filmare aeriană Chinteni, judetul Cluj * Legat De Cluj LDC

Ecoturism...

Ecoturism...
Sursa foto: https://www.facebook.com/photo/?fbid=184814256692588&set=pcb.184819356692078

vineri, 15 octombrie 2021

Comuna Chinteni

Chinteni (în maghiară Kajántó) este o comună situată în județul Cluj, regiunea Transilvania, zona etnografică „Dealurile Clujului”, România.
Date geografice 
Situată în N-V județului Cluj, la 14 km față de municipiul Cluj-Napoca, comuna Chinteni se întinde pe o suprafață de 98 km2 și are în componență satele: Chinteni – reședința de comună, Deușu, Vechea, Măcicașu, Sânmărtin, Feiurdeni, Pădureni, Satu Lung și Săliștea Veche. 
Comuna are următoarele vecinătăți: - Cluj-Napoca la sud - Comuna Apahida la sud-est - Comuna Sînpaul la vest - Comuna Vultureni la nord - Comuna Borșa la nord-nord-est. 
Face parte din categoria satelor lineare. 
 Altitudinea medie: 475 m.
 
Chinteni
foto: Protopopiat 1 Cluj

Istoric
Așezarea este atestată documentar din anul 1263, însă cele mai vechi urme sunt semnalate din neolitic (5000-3000 î.H.). De asemenea, conform cercetărilor arheologice, există urme din epoca bronzului (2500-1800 î.H.), din epoca fierului (după 1200 î.H.) și din perioada daco-romană (106-271 d. H).
În Evul Mediu, Chinteni era un sat preponderent maghiar, aparținând parohiei din Cluj-Mănăștur, apoi Ordinului iezuit clujean și domeniului latifundiar al Gilăului.
În anul 1690 vechea biserică (inițial romano-catolică) construită în secolul al XIII-lea, devenită între timp reformată-calvină, a fost din nou preluată de romano-catolici. 
Nava romanică a bisericii are un cor gotic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomandare...

Comuna Chinteni - Potențial turistic

Potențial antropic Chinteni „Dealu Tulgheș”, sit arheologic categoria A, epoca migrațiilor, neolitic, epoca romană, epoca medievală, Latène,...